جهش تولید با مشارکت مردم

جهش تولید با مشارکت مردم

الزامات و راهبردهای جهش تولید با مشارکت مردم در شرکت سامان داروی هشتم

span { color: #037778; }

مسئله تولید موضوعی است که رهبر انقلاب در نام‌گذاری سال‌های گذشته نیز به آن اشاره داشته‌اند، شعار سال ۱۴۰۳ اما با تأکید بر نقش مردم در تولید همراه شده است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار کارگران نیز کاهش مشکلات اقتصادی کشور را در گرو تحقق مشارکت مردم در اقتصاد دانستند و فرمودند: «تحقق شعار امسال براساس نظر کارشناسان و صاحب‌نظران، نیازمند مشارکت مردم است که در این صورت، مشکلات کاهش می‌یابد و با تقویت اقتصاد کشور، دست کارگر هم پر می‌شود.(05/02/1403) همچنین رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات نوروزی سال ۱۳۹۶ تکیه بر تولید داخلی را به عنوان توصیه و مطالبه خود ذکر کردند و همچنین بیان داشتند: «اساس کار فعلاً برای این برهه‌ی از اقتصاد کشور، مسئله‌ی تولید ملّی و تولید داخلی است. این یک کلید‌واژه است، سرفصل‌های متعدّدی از این مسئله ناشی میشود.» همچنین در نامگذاری سال۱۳۹۷ حمایت از کالای ایرانی را مهمترین عامل تحقق اقتصاد مقاومتی دانستند و متذکر شدند که اگر تولید ملّی شتاب بگیرد، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد. در جای دیگر از تولید داخلی به عنوان ستون فقرات اقتصاد مقاومتی یاد کردند(1) و این خود دلیلی دیگر بر اهمیت راهبردی موضوع تولید ملی و ارتباط آن با اقتصاد مقاومتی و پیشرفت کشور است. از دیدگاه رهبر انقلاب اسلامی کالای ایرانی یعنی محصول نهایی کار و سرمایه و فعّالیّت اقتصادی و ذهن و ابتکار و همه چیز. سرمایه‌گذار با سرمایه خود، کارگر با کار خود، طرّاح با ذهن خود و با دانش خود، اینها همه تلاش میکنند و محصول [کار آنها] میشود کالای ایرانی(2). حال بعد از یک دهه تأکید بر تولید به عنوان رکن مهم موفقیت و استحکام اقتصادی، و در ادامه توجه به موضوع مهم اقتصاد مقاومتی، برخی از مهمترین اقدامات شرکت سامان داروی هشتم برای تحقق رشد تولید و بالتبع آن مهار تورم ناشی از کمبود عرضه کالا و عدم رشد اقتصادی می تواند موارد زیر باشد:

۱. سرمایه گذاری هدفمند و هوشمند در راستای تولید ملی مردم پایه:

حمایت مالی از تولید ملی، یکی از چالش‌های بزرگ تولیدکنندگان است. چرا که عدم تخصیص مناسب مالی و عدم سیاستگذاری مالی برای صنایع، منجر به تخصیص نامتوازن، ناقص یا دچار افراط و تفریط می‌شود که حاصل آن، رشد صنایع غیر مولد و رانتی و با بهره‌وری کم در اقتصاد ملی خواهد بود. لذا هدفمندی تخصیص منابع مالی مؤثر، به همراه هوشمندی تلفیقی رایانه‌ای و انسانی، در تعیین و اعطای تسهیلات و مشوق‌های مالیاتی برای تولیدکنندگان و پایش مستمر هزینه‌کرد صحیح و مطابق برآوردها و تعهدات، حائز اهمیت و مهم است. در همین راستا شرکت سامان داروی هشتم با شناسایی نیاز گروهی از بیماران خاص که بدلیل تحریم های ظالمانه و داروهای بدون کیفیت خارجی (که در موجب ابتلا بیماران به سایر بیماریهای خونی شده بود)، بصورت هدفمند با تجهیز منابع مالی، فناوری و خصوصا دانشی، موفق به تولید دارویی با استانداردهای جهانی شده است. رویکرد شرکت در این بخش رویکرد بومی سازی دانش تولید داروهای نوترکیب و ایجاد ارزش افزوده در حوزه های علمی و اقتصادی کشور می باشد.

۲. ایجاد زنجیره‌های پیوسته به هسته‌های تولید مردم محور:

برای گسترش مشارکت مردم در تولید ملی، نیازمند هسته‌های تولیدِ مردم‌محور هستیم که با ایجاد زنجیره‌های تأمین پیشینی و پسینی، زنجیره‌های ارزش، با قابلیت خلق ارزش افزوده قابل توجه برای تولیدات و خلق ثروت ملی پدید خواهد آمد. تولیدات شرکت سامان داروی هشتم توانسته است با اتصال چرخه توزیع و چرخه تأمین مواد اولیه خلق ارزش نماید که رویکردهای شرکت در این بخش، رویکرد دیدگاه مبتنی بر منابع (Resource Base View)، رویکرد شناسایی توانمندی های شرکا و شایستگی های محوری آنان و شبکه یادگیری و مهارتی و رویکرد تسهیم منافع راهبردی می باشد.

۳. ارائه تضمین تولید بموقع و با کیفیت داروی مورد نیاز کشور:

به منظور آسودگی بیماران و شبکه درمان در خصوص تامین بموقع و با کیفیت پایدار داروی مورد نیاز، شرکت سامان دارو موفق شده است تولید داروی سافاکتو را نسبت به سال گذشته افزایش دهد و هم اکنون با ذخایر مناسب در انبارهای شرکت و نیز در شبکه توزیع، مشکلی از بابت پاسخ گویی به نیاز بیماران وجود ندارد. بدیهی است برای اینکه بستری محکم و قوی برای نقش‌آفرینی فعال مردم در تولید ایجاد شود می‌بایست از تولید مردم‌محورحمایت منطقی انجام پذیرد و از ضمانت‌های قانونی محکم و فراگیر برای این حمایت استفاده شود. همچنین مشوق‌های مالی و مالیاتی نیز به موازات می‌بایست طراحی و با ضمانت‌های مربوطه اجرایی گردد. رویکرد شرکت سامان دارو در این بخش، رویکرد تولید محصول سالم ، ایمن و پاک می باشد.

۴. بهبود و بروزرسانی ابزارهای تأمین مالی گسترده مردم‌محور:

با محدودیت‌های منابع بانکی و همچنین منابع سرمایه‌گذاری خارجی به دلیل تحریم‌ها، یکی از بهترین ابزارها برای تأمین منابع مالی توسعه ابزارهای نوین تأمین مالی اسلامی است که در واقع روش‌های نوین شرعی مبتنی بر بازار سرمایه می باشد و یکی از بارزترین این ابزارها، استفاده از حوزه وقف برای تامین سرمایه طرحهای توسعه شرکت می باشد. با این رویکرد میتوان امیدوار بود با توسعه زیرساخت‌های لازم و ساختاربخشی مناسب و همچنین اعتماد‌بخشی توام با ضمانت‌های قانونی لازم برای مردم، بتوان از ظرفیت حوزه وقف به منظور تأمین منابع مالی بزرگ مقیاس بهره برد. در شرکت سامان داروی هشتم، رویکرد تامین مالی از طریق توسعه وقف در این خصوص مطرح است و بازدیدها و مذاکرات متعددی با هدایت حوزه مدیریت مشارکتهای اسلامی بنیاد بهره وری موقوفات آستان قدس در این زمینه انجام شده است.

۵. استفاده از مواد اولیه با کیفیت و اعمال استانداردهای سخت گیرانه در این خصوص:

استفاده از مواد اولیه با کیفیت و استاندارد موجب شده است که نه تنها داروی سافاکتو به عنوان محصول داخلی بتواند با رقبای خارجی رقابت نماید بلکه با حذف آنها از سبد واردات دارویی کشور، صرفه جویی ارزی قابل ملاحظه ای را ایجاد نموده و مهمتر از آن رضایت صد در صدی بیماران را به دنبال داشته باشد. رویکرد شرکت در این خصوص، رویکرد استقرار استاندارهای مختلف مانند GMP و تدوین روشهای استاندارد عملکرد(SOP) بر مبنای ایده‌ها و تحقیقات و تجربیات داخلی و نوآوری باز، همراه با استقرار رویکرد مدیریت دانش می باشد.

۶. توجه به حوزه سرمایه های انسانی:

به عنوان مهمترین عامل دراستمرار فعالیت شرکت، توجه ویژه به سرمایه های انسانی ارزشی در سرلوحه امور قرار گرفته و ضمن رعایت تمامی قوانین مرتبط کار و رفاه اجتماعی، عوامل مختلف انگیزشی و بهبود دهنده سطح عملکردی پرسنل با رویکرد ارتقا سطح تعهد کاری نیز مستمرا پایش و بروز رسانی می شود. رویکردهای متعددی در این خصوص در شرکت جاری شده که مهمترین آن رویکرد مدیریت عملکرد کارکنان می باشد.

۷. تقویت فرهنگی و ترویج مصرف کالای ملی:

در کشور ایران فرهنگ استفاده و حمایت از کالای وطنی همچنان در میان مردم نیازمند تقویت است. در شرایط کنونی حمایت از کالای داخلی در اقتصاد ایران حرف اول را می‌زند. این امر نیاز به بسترسازی و تولید محتوای فرهنگی مداوم جهت حمایت از کالای داخلی دارد. تمرکز بر تولید محتوای خلاقانه، افزایش کیفیت محصولات و پایبندی مسئولان و چهره‌های ملی به استفاده از تولیدات داخلی و همچنین نشان‌سازی برای تولیدات ملی فاخر و رقابت‌پذیر و جبران برخی از این هزینه‌ها توسط دولت میتواند کمک ارزشمندی به تولید ملی باشد. با افتخار تولید داروی سافاکتو علاوه بر دارا بودن ویژگیهای کیفی برتر و رقابت پذیر، ترجیح اول و انتخاب بیماران حتی در مقابل داروهای خارجی مشابه است و نشانی از توان تولید ملی فاخر در کشور می باشد. رویکرد اصلی شرکت در این خصوص فرهنگ ‌سازی برای مصرف تولید داخلی در جامعه هدف از طریق تولید محصول (فاکتور 8 نوترکیب) با کیفیت برتر و رقابتی می باشد.

8. توجه به حوزه صادرات:

برای حمایت از صادرات در کشور، ظرفیت‌های قانونی مناسبی وجود دارد که همگرایی میان ارگان‌های سیاست‌گذار از قبیل وزارت صمت، وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و همراهی راهبردی نهادهایی مانند اتاق‌های بازرگانی، در کنار استفاده از ظرفیت‌های مذاکرات بین‌المللی تجاری سازماندهی شده توسط وزارت امور خارجه و وزارت اقتصاد، به رونق تولید کمک خواهد کرد. در همین راستا با رویکرد صادرات، در شرکت سامان داروی هشتم نیز مذاکراتی با کشورهای هدف انجام و با توجه به کیفیت رقابتی داروی تولیدی شرکت، بزودی امکان صادرات فراهم خواهد آمد.

9. بالفعل شدن ظرفیت‌های افزایش تولید و تولید محصول جدید:

با توجه به توانمندی فنی و تکنولوژی و خصوصا دانشی و مهارتی شرکت در تولید داروهای نوترکیب، تولید 3 داروی جدید در دستورکار قراردارد که طی سال جاری تولید آزمایشگاهی و آزمایشی آنها به منظور انجام کارآزماییهای بالینی انجام خواهد شد. همچنین بهینه سازی مستمر کمی و کیفی تولیدات کنونی شرکت نیز در واحد تحقیق و توسعه انجام می پذیرد . رویکرد اصلی شرکت در این خصوص رویکرد تولید محصولات تخصصی با توجه به نیاز جامعه درمان می باشد.

به هرصورت جهت تحول نظام تولید کشور که منجر به جهش تولید با مشارکت مردم شود باید به این نکته توجه کرد جهش تولید نباید یک اقدام و رویداد موقت، یکباره و منقطع باشد و باید برنامه‌ریزی به نحوی انجام پذیرد که هر جهش تولید زمینه‌ای برای بروز جهش‌های بعدی در حوزه تولید تا دستیابی به رکورد تولید پایدار و رقابت پذیر با قابلیت ایجاد حداکثر میزان خلق ارزش و ثروت برای عامه مردم ایران اسلامی باشد در غیر این صورت جهش‌های بدون پیوست و پشتوانه می‌تواند به اقتصاد ملی و انگیزه‌های مردمی آسیب‌های جدی و غیر قابل جبران وارد کند. شرکت سامان داروی هشتم با رویکرد تحولی، تلاش دارد هر روز بیشتر از قبل به ارزش افزایی برای کشور اهتمام ورزد.

1- بیانات رهبر انقلاب 1394/02/09
2-بیانات در اجتماع زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی اول فروردین ۱۳۹۷